Kermiskraker

KPJ Kermis Kraker

Kermiskraker 2013 voor het 21e jaar georganiseerd

Op 22 september 2012 werd de KPJ Kermiskraker voor de 20e maal verspeeld.
Wederom een mijlpaal met vele hoogtepunten. Hieronder de foto’s van 2012.

KPJ Kermisvoetbal 2012
KPJ Kermisvoetbal 2012

Foto 20 jarig jubileum KPJ Kermiskraker
20 jarig jubileum KPJ Kermiskraker

Op 28 september 2013 voor de 21e maal deze fenomenale strijd op Sportpark De Roosberg.

Ontvangst vanaf 18:00 uur, waarna om 18:30 uur het eerste onderdeel aanvangt; Penaltybokaal “oerveteranen”.
Om 19:00 begint de “hoofdmaaltijd” KPJ Plus – KPJ Superplus. Een mixtoernooi op een miniveld. De derde helft vindt daarna natuurlijk plaats waarbij de Oliebollen niet zullen ontbreken.

Opgeven zoals steeds bij Fons van Hooydonk: fonsvanhooydonk@ziggo.nl

Kom op kermiszaterdagavond naar het terrein van VV Bavel; dan heb je altijd een alibi!!

Klik hier voor meer foto’s

Het ontstaan van de KPJ-kermiskraker

In de jaren 70 van de vorige eeuw was KPJ-Bavel met haar voetbalelftallen actief de KPJ voetbalcompetitie. Daarin ko éénmaal per seizoen een competitiedag vrijgevraagd worden wegens dorpsevenementen.

Jaarlijks werd die dag door de Bavelse KPJ ingezet voor de Kermis. Op zondagmorgen werd dan onderling gevoetbald tegen de oer-KPJ’ers onder de naam:

Klassieker KPJ-jong vv KPJ-oud

Na afloop van de wedstrijd werd de rest van de kermiszondag gevuld met een reunie bij Café Bruijninks (het huidige café DeTussenpauz).

Deze traditie is in de jaren 80 (van de vorige eeuw) verdwenen en is in 1993 in een nieuwe vorm en onder een andere naam nieuw (op initiatief van Fons van Hooydonk; Jack Maas en Toine Jansen) nieuw leven in geblazen.

Kermiskraker KPJ plus vv KPJ super plus

Deze benaming heeft met name betrekking op de leeftijd, evenals tegenwoordig in het bedrijfsleven is namelijk ook bij de KPJ-voetballers 65 jaar geen einde loopbaan.

Elk jaar wordt er sindsdien gestreden om de “Wim van Steen Bokaal” de naam die behouden is gebleven ondanks dat deze beker in 2004 door onverlaten gestolen en nooit meer teruggevonden is (NB: terugbezorgen mag nog steeds op kermiszaterdag om 18:45 uur).

De aanvang van de strijd is vanaf 1993 gewijzigd naar een wat prettiger tijdstip; van zondagochtend naar Kermis-zaterdagavond 19:00 uur.

Voor aanvang van de Kermiskraker vindt steeds een fotosessie plaats zodat de corryfeeën niet alleen voor het nageslacht bewaard blijven maar óók om de uitnodiging voor het volgend jaar zeker te stellen; “Wie er op staat mag volgend jaar ook weer meedoen”.

De vaste scheidsrechter is Jan van Gils, die de KPJ-ers in de vroegere, felle
competitiewedstrijden die uitgevochten werden met omliggende dorpen, ook al bijstond.

De onschuldige thee in de rust van Corry Snijders (dit deed zij volgens de overlevering al op Stadion De Bult) is in latere jaren op initiatief van de spelers én toeschouwers vervangen door Oliebollen met Bier (aangeboden door het nog steeds erg actieve KPJ-afdeling Bavel).

Na het laatste fluitsignaal vangt de inmiddels traditionele en beruchte derde helft aan in de kantine van VV Bavel verzorgd door Wim en Teckla. Het gerstenat, waarvan het hoofdingrediënt óók een relatie heeft met de leden van de vroegere KPJ (katholieke Plattelands Jongeren), vloeit dan rijkelijk.

In 2006 is er een nieuw element aan de strijd toegevoegd; De Penaltybokaal. Omdat de leeftijd voor de oer-veteranen mee ging spelen en er, voor het thuisfront, een plausibele reden gevonden moest worden om ze in ieder geval naar de derde helft te kunnen krijgen.

Middels zenuwslopende penalty-reeks(en) wordt tussen 18:45 en 19:00 uur gestreden om felbegeerde lintjes voor de plaatsen 1,2 en 3. Paardenliefhebbers, waarvan er toevalligerwijs ook enkelen deelnemen aan deze sportieve avond, kennen de betekenis van de lintjes en de bijbehorende kleuren!!

In 2011 is de opzet van de Kermiskraker weer iets gewijzigd. Het voetbalveld wat elk jaar groter leek te worden (heeft overigens ongeveer dezelfde afmetingen als een officieël KNVB-terrein) wordt sindsdien in 2 velden opgedeeld , waarop in toernooi-vorm de strijd wordt gestreden. De winnaar krijgt de felbegeerde Wisselbeker.